Ruim 14% van de Nederlanders bezit tegenwoordig crypto en ook onder bekende Nederlanders groeit de interesse snel. Toch is het soms lastig te achterhalen wie er écht investeert en wie vooral slachtoffer is geworden van nepnieuws.
Nepnieuws en misbruik van namen
Een paar jaar geleden stonden de kranten er vol mee: nep-advertenties waarin BN’ers zogenaamd cryptocurrency aanprezen. Onder anderen Ali B en John de Mol moesten zich fel verdedigen tegen frauduleuze reclames waarin hun naam werd misbruikt. Ook in 2024 doken opnieuw advertenties op, dit keer met zangeres Anouk in de hoofdrol.
Bekenden als Jort Kelder, Alexander Klöpping en Arjen Lubach besloten zelfs juridische stappen te zetten tegen grote techbedrijven als Google en X, omdat ze vonden dat die te weinig deden om misleidende berichten te verwijderen. Tegenwoordig wordt gelukkig sneller duidelijk wie echt investeert, mede dankzij platforms die inzicht geven in bijvoorbeeld de beste crypto exchanges, waardoor je als nieuwe belegger makkelijker betrouwbare wegen kunt vinden.
Welke BN’ers investeren echt in crypto?
Ondanks al het nepnieuws zijn er ook BN’ers die wél serieus met crypto bezig zijn. Rapper Boef is hier een voorbeeld van. Hoewel ook hij slachtoffer werd van een nep-coin (de Xpose-coin), heeft hij daadwerkelijk Bitcoins in zijn bezit. Zijn zakenpartner Vasco Rouw zat destijds zelfs in de adviesraad van Xpose. Boef heeft daarnaast openlijk gesproken over zijn investeringen, wat hem voor veel jongeren een rolmodel maakt op het gebied van beleggen.
Lil Kleine, bekend van zijn samenwerking met Boef voor de Street Academy, liet eerder weten te dromen van het worden van Nederland’s eerste crypto miljonair. Via zijn trainingen en betrokkenheid bij Initial Coin Offerings (ICO’s) probeerde hij deze ambitie waar te maken. Niet iedereen was echter onder de indruk van zijn adviezen: sommige cursisten vonden de trainingen te duur voor de geboden informatie. Voetballer Stefan de Vrij liet zijn crypto-enthousiasme op subtiele wijze blijken.
Zijn profielfoto op platform X had een tijd lang de kenmerkende ‘laserogen’ het teken dat iemand gelooft dat Bitcoin de magische grens van 100.000 dollar gaat bereiken. Binnen de crypto gemeenschap is dat een stille, maar duidelijke steunbetuiging aan de technologie achter digitale valuta.
Ruud Feltkamp heeft zijn eigen onderneming
Acteur Ruud Feltkamp is misschien wel het beste voorbeeld van een BN’er die écht serieus bezig is met cryptocurrency. Na zijn succesvolle acteercarrière in Goede Tijden, Slechte Tijden richtte hij samen met zijn broer het bedrijf Cryptohopper op.
Cryptohopper biedt software waarmee beleggers hun cryptohandel kunnen automatiseren. Door het platform te koppelen aan grote exchanges zoals Coinbase of Kraken, kunnen gebruikers eenvoudig strategieën volgen, risico’s spreiden en leren van ervaren traders. Ook biedt Cryptohopper de mogelijkheid om te oefenen met nepgeld, waardoor beginners zonder direct financieel risico kunnen kennismaken met de dynamiek van de markt. Door deze innovatieve aanpak heeft Cryptohopper zich ontwikkeld tot een serieuze speler binnen de internationale cryptowereld. Het laat ook zien dat investeren in crypto voor steeds meer mensen bekende of onbekende een logische stap is geworden.