‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, en zo is het. Wanneer jij die verhuiswagen de straat in ziet rijden, is de taak aan jou om je nieuwe buren te verwelkomen. Waar ze in Finland voor de deur staan met een vers roggebrood, geven ze in Amerika een zelfgemaakte taart Wat kun jij doen om je nieuwe buren thuis te laten voelen? Komt-ie.

Stel jezelf voor

Wees jezelf en doe wat voor jou goed voelt. Ben jij een type dat er meteen gezellig op afgaat? Geen probleem! Houd er wel rekening mee dat de nieuwe buren het wellichtspannend vinden en ook vaak door de bomen het bos niet meer zien op een hectischeverhuisdag.

Houd het daarom kort, geef ze een fijn gevoel en laat hen weten waar ze altijd mogen aanbellen voor hulp of wat gezelligheid.

Gooi een kaartje door de brievenbus

Ben jij meer van de spontane ontmoetingen en bel je niet graag zomaar aan? Gooi dan een persoonlijk briefje of een leuke  verhuiskaarten door de brievenbus. Het ijs is dan gebroken, zonder dat je wellicht een wat ongemakkelijke small talk sessie aan bent gegaan.

Cliché of top idee?

Iedereen vindt het leuk om een bosje bloemen te krijgen of een plantje voor in de nieuwe tuin. Wij zouden dan ook zeker zeggen: doen! Zie je dat je buren hard aan het klussen zijn en sta jij toevallig net met de staafmixer in je hand?

Bied ze een lekker kommetje soep aan,voor tijdens de welverdiende pauze. Heb jij een paar goede vrienden in de straat wonen,waarmee je geregeld een flesje opentrekt? Nodig je nieuwe buren dan uit voor een glaasje. Zeker weten een top idee!

Deel je netwerk

Ga het wie-wat-waar-wanneer gesprekje aan om erachter te komen wat je voor je nieuweburen kan betekenen. Wie ken je al? Wat vind je leuk om te doen? Wil je hier in de buurt gaan sporten?

Op deze manier kom je erachter hoe je hem of haar kan helpen. Wordt erbijvoorbeeld in de buurt een evenement georganiseerd of heb jij een vast fietsgroepje? Vraag dan of ze het leuk vinden om mee te gaan.

Houd er ook rekening mee dat hoe leuk en goed jouw intenties ook zijn, sommige nieuwe buren het fijn vinden om wat meer op zichzelf te zijn. Laat het dan voor wat het is, en glimlach vriendelijk naar elkaar in de straat. Ook dan heb je jouw taak volbracht!