Als je een huis wilt kopen en je hebt schulden, kan dat je maximale hypotheekbedrag beperken. Maar wat betekent dit voor je creditcard? Je kunt zeker een creditcard aanvragen, maar het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je met een hypotheekadviseur praat. Toch kan een creditcard wel degelijk invloed hebben op hoeveel je kunt lenen. Meer weten over de invloed van de creditcard op je hypotheek? Lees dan verder!

Registratie bij het BKR

Een belangrijk punt om te weten is dat creditcards met een kredietfaciliteit als leningen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat als je een hypotheek aanvraagt, hypotheekverstrekkers deze leningen meerekenen om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Vraag dus even na bij ICS Cards hoe dat precies zit en laat je adviseren.

De registratie opheffen

Je kunt de registratie bij het BKR opheffen door je openstaande krediet af te lossen en je creditcard op te zeggen. Hierdoor stijgt je maximale hypotheek, omdat je geen betalingsverplichtingen meer hebt of leningen kunt aangaan met de creditcard. Om dit te bewijzen aan de geldverstrekker, heb je het volgende nodig: een bevestiging van de creditcardmaatschappij dat de lening is afgelost en de creditcard is opgezegd, en een rekeningafschrift dat laat zien dat je de lening uit eigen middelen hebt afgelost. Upload deze documenten in je persoonlijke dossier, zodat wij ze naar de geldverstrekker kunnen sturen.

Berekening van hypotheeklasten

Bij het berekenen van je maandelijkse hypotheeklasten, houdt de hypotheekverstrekker rekening met een deel van de maximale bestedingsruimte van je creditcard. Dit bedrag wordt afgetrokken van wat je per maand maximaal aan je woning kunt besteden. Hierdoor kan je maximale hypotheekbedrag lager uitvallen dan je had gehoopt, wat invloed kan hebben op je mogelijkheden om een huis te kopen.

Alternatieven voor kredietfaciliteiten

Er zijn echter manieren om de impact van een creditcard op je hypotheek te minimaliseren. Een daarvan is het blokkeren van de kredietfaciliteit van je creditcard na aflossing van je schulden. Op die manier voorkom je dat de creditcard als lening wordt geregistreerd bij het BKR. Een andere optie is het gebruik van een prepaid creditcard, waarbij je zelf een bedrag op de kaart zet en dus geen schulden aangaat die invloed hebben op je hypotheek.

Veelgestelde vragen

Een creditcard laat je betalen op krediet, wat betekent dat je pas later betaalt, in tegenstelling tot een bankpas waarbij het geld direct van je rekening gaat. Of een creditcard invloed heeft op hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt af van of deze bij het BKR geregistreerd staat en of je gespreid kunt betalen. Creditcards die je binnen 30 dagen moet afbetalen, staan niet geregistreerd bij het BKR en beïnvloeden je hypotheek niet. Om een BKR-registratie op te heffen, moet je je schuld aflossen en de creditcard opzeggen, en dit bewijzen aan de geldverstrekker. Niet alle creditcards beïnvloeden je hypotheek; alleen die met een kredietmogelijkheid die bij het BKR geregistreerd zijn, hebben effect.