Cryptocurrency is enorm versatiel. Je kan het aan de ene kant gebruiken als internationaal transactiemiddel, en aan de andere kant is het ook een speculatief maar mogelijk erg winstgevend beleggingsinstrument.

Door de jaren heen is crypto uitgegroeid van een kleine niche binnen de online cryptografiesector die met veel hoongelach werd onthaald door grote spelers op de financiële markt, tot een absolute grootmacht.

Of je nu in gevestigde cryptomunten zoals Bitcoin belegt als langetermijninvestering waar je verder niets meer mee doet, of op regelmatige basis de beste crypto presale projecten zoekt, crypto kan in alle beleggingsportfolio’s passen. Joren Verdoes van Techopedia geeft zelfs aan dat er dagelijks nieuwe projecten op de markt komen, dus de variatie in deze markt is enorm.

Crypto is tegenwoordig een miljardenindustrie, en heeft een grote invloed op vrijwel elke financiële sector. Overheden en grote bedrijven verkennen de mogelijkheden, steeds meer particuliere beleggers en gebruikers ontdekken de voordelen, en ook de vastgoedsector begint crypto te omarmen, op meer manieren dan je zou denken.

Efficiënte transacties

De snelheid, veiligheid en lage kosten van cryptotransacties zijn een duidelijk voordeel voor vastgoedbeleggingen. “Normale” vastgoedtransacties duren weken tot maanden om door alle rompslomp heen te geraken, met allerlei tussenpartijen, onkosten, enzovoort.

Een transactie met crypto kan binnen een paar minuten of uren afgerond zijn, want deze is gewoon peer-to-peer, van koper naar verkoper. Er komen geen andere partijen aan te pas, zoals banken of andere financiële instellingen, of zelfs een vastgoedmakelaar die alles kan vertragen en vrijwel altijd veel geld kost.

Transparantie

Cryptocurrencytransacties worden vastgelegd op de blockchain, waardoor ze erg transparant zijn voor iedereen. Voor kopers en verkopers is het dus eenvoudiger om de waarde van een pand te bepalen, te allen tijde op de hoogte te blijven van de status van de transactie, fraude te voorkomen, en eigendomsrecht helder en onveranderlijk vast te leggen.

Met andere woorden, een vastgoedtransactie die reeds werd vastgelegd op de blockchain, kan niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Dit heeft veel voordelen, maar noodzaakt beide partijen er natuurlijk ook toe om goede afspraken te maken.

Internationaal vastgoed

Vastgoed in het buitenland kopen is vaak een heel gedoe, zeker als je buiten de eurozone gaat kijken. Met cryptocurrency, een internationale valuta, wordt dit allemaal veel eenvoudiger. Er zijn geen conversiekosten en geen vereiste extra documentatie. Een vastgoedtransactie in het buitenland is hetzelfde als in Nederland, van koper naar verkoper, om het even waar beide partijen zich bevinden. Dit geeft beleggers toegang tot een veel grotere vastgoedmarkt.

Smart contracts

Via bepaalde blockchains, zoals Ethereum, kan je smart contracts opstellen. Dit zijn zelfuitvoerende contracten die op de blockchain worden opgeslagen (met alle voordelen die hierbij horen).

Je kan deze bijvoorbeeld gebruiken om de koop- of huur van een pand te automatiseren. Je kan met je huurder een smart contract aangaan, waardoor er elke maand automatisch een bepaald bedrag van zijn cryptowallet naar de jouwe wordt gestuurd, zonder dat een van beide partijen hier iets extra voor moet doen.