Met zijn BNN/ Vara programma “De Wereld Draait Door” weet presentator Matthijs van Nieuwkerk wekelijks gemiddeld tegen de 1,3 miljoen kijkers aan zich te binden.

Hij vormt dus een belangrijke pijler onder NPO 1. Logisch dat de commerciële zenders RTL en Talpa hem liever nog vandaag dan morgen onder contract hebben. Met zo’n kijkcijferkanon kunnen ze miljoenen euro’s aan advertentiegelden binnen slepen.

Succes is natuurlijk niet verzekerd. Ook Matthijs weet het o.a. met Twan Huys en Jack Spijkerman is afgelopen. Maar het wordt wel steeds aantrekkelijker voor van Nieuwkerk.

Nu zou hij vorig jaar een inkomen hebben genoten van een vette 363.000 euro en wanneer zijn contract vervalt zou hij terug gaan vallen naar een inkomen van 194.000 euro. En dat terwijl hij een aantal jaren terug nog zelfs zes ton euro verdiende.

Bij BNN/ Vara is men van mening dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering moet worden gemaakt, want anders dreigt deze pijler verloren te gaan. Helaas voor de zender denkt de verantwoordelijke minister Slob daar toch anders over.

Het is een discussie die om de haver klap wordt gevoerd en waar van Nieuwkerk ook wel een beetje moe van zal worden. En natuurlijk waren er eerder nog mogelijkheden om het inkomen op te voeren, door bijvoorbeeld een produktiebedrijf op te richten.

Dan werd het geld aan het bedrijf overgemaakt en niet bijvoorbeeld aan Matthijs van Nieuwkerk rechtstreeks. En bekendeburen ontdekte dat Matthijs ook serieus met deze gedachte heeft gespeeld. In juni 2017 richtte hij namelijk het bedrijf “Schapenland B.V. i.o.”.

Doelstelling van het bedrijf; “het verrichten van werkzaamheden met betrekking tot de ontwikkeling en verkoop van creativiteit, advisering en ideeën op het gebied van media; het (doen) presenteren van televisie-/mediaproducties”.

De naam lijkt erop te wijzen dat van Nieuwkerk hiermee hoopte zijn schaapjes op het droge te krijgen. Het bedrijf was echter geen lang leven beschoren, want op 19 oktober 2017 werd “Schapenland B.V. i.o.” alweer uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Koos Matthijs het hazenpad of beging hij hiermee een vergissing of werd hij wellicht op zijn vingers getikt? Dit is niet bekend, maar een dergelijk bedrijf was natuurlijk wel een manier om zijn totale inkomen te kunnen verhogen. Voorlopig ligt zijn inkomen weer onder vuur en onder een vergrootglas.

Zal Matthijs daarom wellicht bezwijken onder de aanbiedingen van RTL en Talpa en wellicht “Schapenland” nieuw leven kunnen inblazen? Dan moet hij wel erg sterk in zijn schoenen staan. Het zal snel duidelijk worden.