Zij gaan de echte dolfijnen vervangen

Nog iedere dag zal Jort Kelder er dankbaar voor zijn dat hij leeft. Dat heeft niet te maken met doodsbedreigingen of een ernstige, nee bij zijn geboorte was het lot hem meer dan gunstig gezind.

Waarom? De moeder van Jort Kelder bleek in verwachting te zijn van een drieling. Pas heel laat in haar zwangerschap kwam zij dat te weet. Ze ging volgens hem nooit naar de dokter.

Bij de bevalling kwam Jort als eerste ter wereld en hij bleek 50 tot 100g gram zwaarder te zijn als zijn twee broertjes. Die hebben het niet overleefd en natuurlijk heeft zijn moeder hier groot verdriet van gehad.

'Ik kwam er het eerste uit, 50 tot 100 gram zwaarder dan zij. Dat maakte het verschil. Ik woog 1500 gram, ongeveer. Wekenlang heb ik in een couveuse gelegen. Tot een jaar of 7 ben ik best heel zwak geweest, een zorgenkindje. Bij de dienstkeuring, toen was ik 18, was ik 7 centimeter kleiner dan nu. Zo veel ben ik dus na die tijd nog gegroeid', vertelt Jort hierover in een interview.

Bijzonder is dat hij nog altijd de twee geboortebewijzen van zijn twee broertjes in bezit heeft die de namen Paul en Wouter hadden. Zij hebben maar ongeveer anderhalve dag geleefd.

Dat hij iets zwaarder was heeft zijn leven gered. Natuurlijk denkt Jort weleens: waarom zij niet en ik wel. Gelukkig voor Jort heeft hij nog twee wel levende broers:  Maarten en Reinier.

Met broer Maarten heeft hij een vakantievilla op Terschelling.