Matthijs van Nieuwkerk heeft op eigen initiatief ontslag genomen bij de BNN/Vara omdat zij hem niet steunde. Matthijs wordt beschuldigd van vermeend overschrijdend gedrag in de tijd van zijn programma De Wereld Draait Door.

Nadat bekend werd dat hij het contrect had verscheurd deden al snel allerlei speculaties de ronde, dat het kijkcijferkanon de overstap zou maken naar RTL of SBS. Voordat de gewraakte publicatie in de Volkskrant verscheen, lagen die tenslotte kwijlend bij zijn voordeur om tegen een miljoenen inkomen de overstap te maken.

En nadat Matthijs hier eerder niet op was ingegaan, speelde het wellicht toch in zijn achterhoofd. Hij richtte hier zelfs een bedrijf voor op onder naam "Schapeneiland B.V.". De doelstelling van het bedrijf laat aan duidelijk niets te wensen over.

Doelstelling: “het verrichten van werkzaamheden met betrekking tot de ontwikkeling en verkoop van creativiteit, advisering en ideeën op het gebied van media; het (doen) presenteren van televisie-/mediaproducties”.

Op het moment dat de plannen tot overstap steeds verder uit zicht raakten, heeft van Nieuwkerk het bedrijf uitgeschreven in het register van de Kamer van Koophandel.