Hoe zit de zaak in elkaar? Prins Maurits en zijn vrouw Marilene kochten in juli 2006 een schitterend pand aan de Oranje Nassaulaan in Amsterdam Zuid voor de prijs van 2,6 miljoen. Op dezelfde datum lieten zij er een hypotheek op vestigen van 2.334.999,-- euro. Maar dat was niet de enige schuld die de prins en zijn vrouw zijn aangegaan.

Het pand moest namelijk behoorlijk onder handen worden genomen en dat ging volgens de aannemer een paar euro's kosten. Prins Maurits leende dit geld niet van de bank maar van zijn moeder. In juli 2007 verstrekte zij haar zoon twee onderhandse leningen: een lening van 1.000.000,-- euro en een tweede lening van 150.000,-- euro.

Maar wat blijkt nu? Prins Maurits heeft de rente die hij over de lening van 1.150.000,-- aan zijn moeder prinses Margriet was verschuldigd niet betaald. Er was een achterstand ontstaan van maar liefst 52.900,-- euro ofwel 3 jaar lang was er geen rente betaalt over de leningen.

Prinses Margriet besloot dan ook maar om de geldleningen, die zij aan haar zoon had verstrekt, om te zetten in een hypotheek van 1,5 miljoen euro. Waarom prins Maurits een achterstand in de rentebetaling van 52.900,-- heeft opgelopen, is niet bekend. De prins heeft nu in ieder geval meer tijd om de schuld af te lossen.