Een tijdloze bouwstijl zoals een industrieel interieur is ook makkelijk toe te passen in verschillende ruimtes in huidige woningen en kantoren. Wat is de impact van deze woonstijl op huidige gebouwen? In dit blog proberen we dit uit te zoeken.
Vanuit Amerika naar Nederland: de achtergrond
De industriële woonstijl is ontstaan in Amerika en haalde haar inspiratie uit fabrieksgebouwen en interieurs in de negentiende en twintigste eeuw. Gedurende deze tijd (de industriële revolutie) was er namelijk een gebrek aan woningen, dus veel leegstaande fabrieksgebouwen werden toen omgetoverd tot bewoonbare leefruimtes. Men ging bijvoorbeeld veel ruimtes bewerken, maar lieten de stalen buizen en betonnen muren zichtbaar. Voor deze en andere redenen oogden woningen ook ruw en onafgewerkt, wat later de basis vormde voor de woonstijl. Hierbij werken alleen beschermende laag sikkens alpha primer gebruikt om de muur te beschermen. Kenmerken van deze gebouwen waren brede, open ruimtes met hoge plafonds en hoge ramen. Naast de industriële woonstijl, ontstond dus ook het concept van ‘loft’ appartementen die nu nog steeds te vinden zijn in Amerika, maar ook daarbuiten.
Waarom de industriële woonstijl nu weer aandacht krijgt
De opkomst van duurzaamheid, gecombineerd met de drang naar minimalisme, zorgt ervoor dat consumenten nu meer behoefte hebben aan een simpele inrichting. Daarbij komt ook nog dat men meer op zoek is naar manieren om de natuur naar binnen te brengen. De industriële woonstijl sluit dus eigenlijk perfect aan op deze wensen: niet alleen is het breed toepasbaar, het oogt simpel en vriendelijk. De interieurstijl staat daarnaast bekend om het gebruik van ruwe, natuurlijke materialen, zichtbare structuren en een nadruk op minimalisme. Bovendien spreekt het ook een doelgroep aan die meer van rauwheid en een stoer randje houdt. Tweedehands spullen, zoals een oude fabriekslamp, passen hier goed bij.
Het toepassen van het industrieel interieur in woningen en panden
Nu veel mensen zich meer terugtrekken in hun woningen of vaker naar kantoor gaan, willen bedrijven en particulieren zich meer richten op het creëren van een simpele, functionele ruimte. Het is dus nu veel interessanter om producten op de markt te brengen die inspelen op deze trend. Denk bijvoorbeeld aan wandpanelen van baksteen of stalen tafels. Als meubelbouwer is het daarnaast ook gunstiger om accessoires te maken die eenvoud en functie vertonen. Om dit te bereiken, kan het misschien interessant zijn om ook samen te werken met bedrijven in de recyclingindustrie om zo gerecyclede materialen te gebruiken voor je eigen product. Hoe dan ook, het industriële interieur is erg populair en zal dit jaar nog in populariteit blijven stijgen.