Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen veel de samenleving. Huishoudens zoeken naar mogelijkheden om hun woning te verduurzamen en daarmee het energieverbruik terug te dringen.
Maatregelen lopen uiteen van het gebruik van isolerende tochtstrips, tot het isoleren van de spouwmuur en bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. Verschillende gemeenten bieden subsidies en interessante leningen aan, om dergelijke maatregelen te kunnen financieren
Zeker in een tijd waarin de energieprijzen oplopen, wordt dat laatste steeds lastiger. Welke mogelijkheden heb je, bij het verduurzamen van een woning? In dit artikel lees je er meer over.
Zonnepanelen om energieverbruik te verminderen
Een van de eerste opties waar veel huishoudens naar kijken bij het verduurzamen van hun woning, is het gebruik van zonnepanelen. De oplopende energieprijzen maken dat de investering in zonnepanelen relatief snel terug te verdienen is.
Nu wordt die terugverdientijd geschat op zo’n drie tot vijf jaar, afhankelijk van het energieverbruik en de kwaliteit van de zonnepanelen. In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen fors verbeterd, daar waar de prijs hiervan juist daalde.
Laat je bij de keuze voor zonnepanelen goed adviseren over de hellingshoek en de zijde van het dak waarop en waarmee deze gemonteerd worden. Je wilt de opbrengst van de zonnepanelen maximaliseren.
Subsidies voor verduurzamende verbouwingen
Eerder las je al dat verschillende gemeenten subsidies aanbieden om woningen te verduurzamen. Denk aan een subsidie voor het vervangen van het klassieke dubbel glas in huis voor HR+ isolatieglas.
Het is bij de keuze voor nieuwe ruiten belangrijk te letten op de Ug-waarde hiervan. Kijk of het vervangen van ruiten een goed moment is om van houten kozijnen over te stappen op moderne kunststof kozijnen.
Ze behoeven minder onderhoud en bieden daarnaast het voordeel, dat er minder warmte van binnen naar buiten stroomt. Dit leidt tot een afname van je energieverbruik. Sommige gemeenten bieden een gratis energiebox aan, welke diverse energiebesparende hulpmiddelen bevat. Denk aan zuinige LED-lampen en bijvoorbeeld tochtwerende strips.
Isoleren van de spouwmuur en kruipruimte
Het vervangen van klassiek dubbel glas voor HR+ isolatieglas is een eerste stap, om de isolatie in huis te verbeteren.
Alternatieven zijn het isoleren van de spouwmuur, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, en bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie in de kruipruimte. De kruipruimte isoleren doe je door een isolerende laag tegen de onderkant van de vloer te spuiten.
Zo komt er minder kou vanuit de grond de woning binnen via de vloer. Houd er rekening mee, dat zo’n isolerende laag de toegankelijkheid van de kruipruimte vermindert.