De naam Johathan Tobing zal nog altijd rillingen veroorzaken bij vele bekende Nederlanders die het slachtoffer werden van oplichting. Het grootste slachtoffer was Anita Schuts, de weduwe van Willem Endstra.

Zij zou voor tegen de miljoen euro zijn opgelicht door de gewiekste Tobing, die in het wereldje van de showbizz door zijn nietsvermoedende vriendin Marijke Helwegen aan vele prominenten werd voorgesteld.

Ook kapper Teun Fohn, de ster uit de docu soap Urk, werd het slachtoffer van Tobing. Uiteraard was hij via Marijke met hem in contact gekomen.

Teun had een conflict met een compagnon met wie hij een kapperszaak deelde in Baarn. Teun kreeg niet betaald en eiste een bedrag van 50.000 euro.

Het kwam tot een rechtszaak, waarbij Teun in eerste instantie in het ongelijk werd gesteld door de rechter. Hij besloot in hoger beroep te gaan en Tobing verscheen op het toneel als de reddende engel. Tobing gaf zich soms uit als advocaat en dan weer eens als juridisch adviseur.

Die maakte veel indruk op Teun. Hij had zelfs al 3000 euro overgemaakt op de derdenrekening van Tobing, welke achteraf gewoon zijn prive rekening bleek te zijn.

Tot een rechtszaak kwam het uiteraard maar niet en ondertussen was onze society kapper tienduizend euro armer. Voor Teun op dat moment erg veel geld.

Hij heeft nog wel aangifte gedaan tegen de nep advocaat Tobing, maar Teun heeft volgens eigen zeggen er wel van geleerd.

bron: boek 'de club van dollars'.