Overweeg je een renovatie van de keuken in huis? Er zijn verschillende manieren om inspiratie op te doen voor het ontwerp hiervan. Kijk bijvoorbeeld eens ongegeneerd bij bekende Nederlanders binnen, om een beeld te krijgen van de laatste keukentrends. Hoe richten zij de keuken in? Gaan ze voor een L-vormige keuken, een U-vormig model of bijvoorbeeld een keuken met een groot kookeiland? Welke materialen worden gebruikt in de keukens van bekende Nederlanders? In dit artikel lees je er meer over.

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden die je hebt bij het ontwerpen van een nieuwe keuken nagenoeg eindeloos. Vooraf online wat keuken inspiratie opdoen kan zodoende van pas komen.

Binnenkijken bij BN’ers via hun sociale media

Een van de manieren om ongegeneerd bij bekende Nederlanders binnen te kijken is het bezoeken van hun pagina’s op sociale media. Onder meer op Instagram en bijvoorbeeld TikTok delen BN’ers regelmatig foto’s en korte video’s van hun keuken en de maaltijden die ze er bereiden. Het geeft een beeld van de keukenapparatuur die zij in het ontwerp van de keuken hebben opgenomen en bijvoorbeeld de materialen die er gecombineerd worden.

Invulling van de keuken veranderd door de jaren heen

Let bij het bekijken van deze foto’s en video’s eens op de invulling van de keuken bij BN’ers thuis. Deze invulling is de afgelopen jaren veranderd. Steeds vaker wordt de keuken als een sociale plek in huis gezien, bijvoorbeeld doordat in het ontwerp een kleine bar wordt opgenomen. Denk aan het gebruik van barkrukken aan het uiteinde van een L-vormige keuken, een aantal barkrukken aan het kookeiland, enzovoorts. Het maakt het mogelijk om al tijdens de bereiding van een maaltijd bij te praten met een partner of bijvoorbeeld de kinderen. Zo wordt het bereiden van een diner of lunch plotseling heel gezellig!

Populair is tegenwoordig een luxe keuken

Kijkend naar de laatste trends op het gebied van keukens, valt op dat steeds vaker gekozen wordt voor een luxe ontwerp. In deze luxe keukens wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een marmeren aanrechtblad, gecombineerd met een goudkleurige kraan. Ook de wijnklimaatkast mag in dit model keuken niet ontbreken. Vaak wordt zo’n wijnklimaatkast verwerkt in het kookeiland. Alternatief voor een lichte keuken met witte, hoogglans keukenkasten is het gebruik van zwarte materialen. Denk aan zwarte keukenkasten met een aanrechtblad van composiet of graniet. Het is wellicht niet hetgeen je als eerste aan denkt bij het ontwerpen van een keuken. Toch kan het effect hiervan bijzonder fraai zijn! Verschillende bekende Nederlanders kiezen voor zo’n donker, luxe ontwerp.

Verschillende hightech keukenapparaten

De wijnklimaatkast is slechts een van de apparaten die gebruikt wordt in deze luxe keukens. Denk ook aan een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. BORA en Siemens zijn bekende producenten van deze kookplaten. Deze kookplaten maken dat de afzuigkap aan het plafond of de wand overbodig wordt. Zo laat je de keuken ruimtelijker ogen en heb je ruimte voor bijvoorbeeld een aantal houten plankjes. Decoreer deze met weckpotten of bijvoorbeeld verse kruidenplanten.

Tip: let bij het bekijken van de keukens van bekende Nederlanders ook eens op het lichtplan dat gebruikt is. Kiest men voor led spots in een verlaagd plafond, of bijvoorbeeld voor een fraaie hanglamp?

Niet iedere BN’er kiest voor een luxe ontwerp

Lang niet iedere bekende Nederlander kiest in de keuken voor een luxe ontwerp. Ook de budgetvriendelijke keuken is in trek en laat huishoudens koken als een ware sterrenchef. Bij de keuze voor een budgetvriendelijk ontwerp zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld eens naar showroommodellen, die tegen een scherpe prijs worden aangeboden als de collectie vernieuwd wordt. Probeer de keuken daarnaast compact te houden; het scheelt fors in de kosten.