1. Veiligheid online én offline
Als je bekend bent of in een beroep werkt waarbij privacy belangrijk is, is het superbelangrijk om jezelf online te beschermen. Een Virtual Private Network helpt daarbij. Met een VPN versleutel je je internetverbinding, waardoor je gegevens moeilijker te traceren zijn. Dit is vooral handig wanneer je op openbare wifinetwerken werkt, bijvoorbeeld in een café of hotel. Cybercriminelen kunnen via zulke netwerken eenvoudig je persoonlijke gegevens onderscheppen. Gebruik je een VPN Nederland, dan biedt dat extra beveiliging en anonimiteit.
Je adres afschermen is een belangrijke stap om jezelf te beveiligen als je bekend bent. Een van de makkelijkste manieren om je woonadres af te schermen, is door een apart postadres te gebruiken voor officiële en publieke communicatie. Denk aan een postbus of een zakelijk adres via een bedrijf. Voorkom dat nieuwsgierige fans of ongewenste bezoekers voor je deur staan.
2. Wees terughoudend op sociale media en online databases
Sociale media zijn voor veel beroemdheden, waaronder artiesten en influencers, een belangrijk platform om in contact te blijven met fans. Toch kan het delen van te veel persoonlijke informatie op deze platforms een risico vormen voor je privacy. Wees daarom voorzichtig met het posten van foto’s of video’s waarop je huis of omgeving herkenbaar zijn. Zelfs kleine details, zoals een straatnaam op de achtergrond of herkenbare gebouwen, kunnen al genoeg zijn voor iemand om je woonplaats te achterhalen. Plaats daarnaast nooit direct content op het moment dat je ergens bent, maar wacht tot je de locatie hebt verlaten voordat je iets deelt.
Er zijn verschillende websites die persoonlijke gegevens verzamelen en openbaar beschikbaar maken, zoals telefoongidsen of andere online adressenlijsten. Controleer regelmatig of jouw gegevens ergens zichtbaar zijn en dien verzoeken in om ze te laten verwijderen.
3. Verberg je persoonsgegevens bij de KvK
Werk je als zelfstandige, bijvoorbeeld als influencer? Dan sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Helaas zijn de gegevens van ondernemers, zoals het vestigingsadres, eenvoudig te vinden in het openbare register van de KvK. Dit vormt een fors risico voor je privacy. Je kunt bij de KvK een verzoek indienen om je woonadres af te schermen als je denkt dat jouw beroep een verhoogd risico met zich meebrengt.
Ook online diensten, zoals sociale media, webshops of nieuwsbrieven, vragen om je persoonlijke gegevens wanneer je je geregistreerd hebt. Gebruik voor deze inschrijvingen een alternatieve naam of een alias, in plaats van je echte naam. Staat er onverhoopt informatie van jou of je organisatie online? Dan kun je bedrijven inhuren om jouw data te verwijderen.
4. Beveiliging voor jezelf en je gezin
Als je financiële informatie openbaar wordt gemaakt, zoals Nikkie Plessen overkwam, kun je regelmatig te maken krijgen met ongewenste aandacht. In dat geval is het slim om een beveiligingsadviseur in te schakelen. Ook Rico Verhoeven stak het niet onder stoelen of banken dat hij extra investeerde in beveiliging. Wil je jezelf in huis beveiligen, maar heb je niet veel te besteden. Begin dan simpel, bijvoorbeeld met een "Kierstandhouder" waarmee je kunt zien wie er staat zonder de deur helemaal te openen. Dit soort veiligheidsprofessionals helpen met het maken van een beveiligingsplan dat volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie