Online privacy vergroten:

Als je op het internet aan het surfen bent, wil je dat je online privacy goed beschermd is. Je merkt dagelijks dat je privacy niet helemaal op orde is. Als je bijvoorbeeld een bezoek hebt gebracht aan een online webwinkel, zie je de reclames voor die webwinkel even later verschijnen op Facebook.

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine, dan zie je een dag later allerlei wasmachines van verschillende winkels voorbijkomen. Dat is geen toeval. Steeds meer mensen willen daarom anoniem surfen en voorkomen dat websites iets over de bezoeker te weten komen. Anoniem internetten is dan ook steeds belangrijker. Gelukkig is dit mogelijk aan de hand van het gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Even een korte uitleg van ‘wat betekent vpn’: het zorgt voor een veilige en privé online verbinding. Deze technologie wordt vaak gebruikt om uw gegevens te beschermen en uw anonimiteit te behouden tijdens het surfen op internet.

Online privacy vergroten Er kunnen verschillende redenen zijn om een VPN te gebruiken. Bijvoorbeeld om te streamen of te downloaden zonder dat je echte IP-adres zichtbaar is. Maar ook als je je online privacy wilt vergroten. Zo kun je voorkomen dat andere partijen mee kunnen kijken met wat je op het internet aan het doen bent.

Het gebruik van een VPN is dus bedoeld om onder meer je IP-adres af te schermen en de data die je online verstuurt en opvraagt te versleutelen. Wil je jezelf anonimiseren op het internet, dan is een VPN een goede optie.

Met een VPN ben je verbonden met de server van de VPN-aanbieder. Alle dataverkeer verloopt daarmee door een digitale tunnel. Je aanvraag wordt door de software van de VPN-aanbieder eerst versleuteld. Daarna gaat de digitale versleutelde data door de VPN-tunnel.

Niemand kan in deze tunnel komen en zelfs als dat wel zou kunnen, kan niemand de data ontsleutelen. Pas aan het einde van de tunnel ontsleutelt de VPN-aanbieder je verzoek en stuurt deze naar de opgevraagde website of server.

Daarna volgt er een antwoord. Dat antwoord gaat weer terug door de tunnel van de VPN-aanbieder. Daarna wordt het antwoord versleuteld teruggestuurd naar je computer. Op die manier kan niemand de internetverbinding afluisteren. Dat is erg handig als je met gevoelige gegevens bezig bent zoals je bankgegevens of de inloggegevens van je webmail.

Privacy steeds belangrijker

Veel bedrijven op het internet zijn niet alleen geïnteresseerd in het aanbieden van hun diensten. Vaak is het hen ook te doen om je gegevens. Die gegevens kunnen dan weer worden doorverkocht aan adverteerders. Daarmee zijn de meeste bedrijven niet alleen dienstverleners, maar ook marketingbedrijven. Je online privacy is op het internet steeds verder te zoeken.

Onze online gedragingen worden door de bedrijven flink gevolgd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de internetprovider, maar ook aan de gebruikte zoekmachine, de apps die je installeert op je smartphone en de social media die je gebruikt.

Daarom wil je zo anoniem mogelijk internetten. Met het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) is dat mogelijk. Je kunt namelijk onder meer je IP-adres afschermen. Alles wat je dan op het internet doet, verloopt via de servers van de VPN-aanbieder. Op die manier krijg je ook het IP-adres van de aanbieder en kan niemand je echte IP-adres meer zien.

Let op zero logging

Er zijn heel wat VPN-aanbieders op de markt en daardoor kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Je kunt het beste kiezen voor een betrouwbare aanbieder zoals bijvoorbeeld Express VPN of CyberGhost. De meeste aanbieders hebben een zero logging beleid. Dat houdt in dat ze niet bijhouden wat je precies via hun verbinding doet. Het product is daarmee dus anoniem internet. Aanbieders bieden je daarom een anonimiteitsgarantie.

Doordat je een gemaskeerd IP-adres en een beveiligde verbinding hebt, is het erg moeilijk om je internetgedrag te achterhalen. Kies wel voor een bedrijf dat goed beoordeeld is en geen logs bijhoudt. Sommige aanbieders houden wel logs bij en geven deze door aan overheden. Je bent dan minder anoniem.

Vermijd om deze reden ook gratis VPN-aanbieders. Want ook hier geldt: als het gratis is, ben jij meestal het product. Deze providers verkopen de data juist door aan derde partijen zoals adverteerders. Je bent daardoor dus absoluut niet anoniem en veilig. Wel kun je dertig dagen een VPN op proef nemen. Ben je dan in deze periode niet tevreden? Dan krijg je je geld terug.