De digitale snelweg heeft wat langer tijd nodig gehad om ook in onze overzeese gebieden in de Antillen volledig uit te rollen. Op het eiland Curaçao is men al iets langer actief bezig. De autoriteiten van dit eiland voorzien namelijk honderden online casino’s van internationale gokvergunningen. Maar ook Bonaire, Aruba en Sint-Maarten worden steeds nauwer bij de digitalisering betrokken.

Naomi Thielman en Bert van der Wees zijn beleidsmedewerkers voor digitale inclusie. Ze maken deel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij zijn momenteel de drijvende krachten achter het project.

De veiligheid moet vanaf dag één ingebouwd worden

Het is niet genoeg om een netwerk uit te rollen en dat voor iedereen open te zetten zonder op de belangen van de veiligheid te drukken. Er kan aan de gebruikers een VPN trial aangeboden worden. Die kan al meteen enkele belangrijke maatregelen leveren. Met een VPN kun je:

  • Je identiteit verbergen;
  • Gegevensoverdracht op een degelijke en eenvoudige manier beveiligen;
  • Je geografische ligging maskeren.

Natuurlijk zal er vooral aan opleiding en bewustmaking moeten gedaan worden. Het is hier in Europa nog steeds een dagelijks probleem. Het zal dan zeker in gebieden waar het internet nog in kinderschoenen staat zeker genoeg stof geven om de nieuwe gebruikers hiervan beter op de hoogte te brengen.

Wat zijn de doelstellingen om deze eilanden beter te betrekken bij de digitalisering?

In 2022 werd door de Nederlandse regering beslist dat Caribisch Nederland ook binnen de kortste tijd volwaardig digitaal moet worden. Digitaliseren van overheden en bedrijven is de enige manier om vooruitgang te maken. Dat omschrijven ze in twee belangrijke kernpunten:

Om te profiteren van kansen en digitaal volwaardig te zijn moet iedereen in Caribisch Nederland over voldoende kennis kunnen beschikken. Er moet voor iedereen voldoende dienstverlening en voorzieningen aangeboden worden.
Er moet een solide basis gelegd worden met de bedrijven uit het Caribisch gebied. Dat is de enige manier om hen te betrekken bij het moderne zakenleven.

Hoe is de situatie vandaag?

Het uitrollen van een digitaal netwerk waarbij alle burgers betrokken worden is natuurlijk niet iets wat op een wip klaar is. Het begint met het bestuderen van de huidige situatie, de noden en de behoeften van de eilanden en de eilandbewoners zelf. Het is vooral de voorbereiding die lager duurt voor het netwerk ook fysiek kan worden uitgebouwd.

Een team van Nederlanders leeft ondertussen al geruime tijd op de eilanden. Het zijn specialisten die hun kennis aan de organisaties en bedrijven van de Nederlandse Antillen willen overbrengen. Maar de kunst is uiteraard om hun Europese kennis ook te vertalen naar de noden van het Caribisch gebied. En deze zaken hebben toch wel even tijd nodig.

Wat kunnen we besluiten?

De Nederlandse regering doet duidelijk ernstige inspanningen om de digitale achterstand van de Caraïben weg te werken. We moeten ons er alleen van bewust zijn dat het nog eventjes zal duren voor het hele systeem draait zoals verwacht wordt.