De opkomst en stijgende populariteit van cryptocurrency zoals Bitcoin kunnen een revolutie teweegbrengen in de financiële sector. Naast beleggen in crypto en dit te gebruiken voor online aankopen, verkennen sommige mensen ook de mogelijkheid om vastgoed aan te kopen door middel van deze digitale valuta. Het concept van een huis of appartement aan te kopen met crypto spreekt tot de verbeelding en roept steeds meer interesse op in zowel de vastgoed- als de crypto-industrie.

Zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, is beleggen in de cryptomarkt voornamelijk een kwestie van correct voorspellen welke crypto gaat stijgen, maar als je met crypto ook de vastgoedmarkt kan betreden, opent dit een volledig nieuwe tak in je beleggingsportfolio.

Tot een aantal jaar geleden was dit voornamelijk een theoretisch concept, maar tegenwoordig is het daadwerkelijk kopen van vastgoed met crypto realiteit geworden. Reeds in 2017 werd het eerste huis gekocht met Ethereum en sindsdien zijn er talrijke voorbeelden opgedoken van dergelijke transacties, gaande van bescheiden appartementen tot luxueuze villa’s.

Het is dus zeker mogelijk om een huis of appartement aan te schaffen met crypto (voornamelijk Bitcoin), maar dit komt uiteraard met een aantal beperkingen en overwegingen. Hoewel deze mogelijkheid bijlange nog niet wijdverspreid is, zijn er wel steeds meer verkopers en makelaars die openstaan voor cryptotransacties. Dit komt voornamelijk door de toegenomen aanvaarding en erkenning van de cryptomarkt in het algemeen.

Als je niet zo bekend bent met cryptocurrencytransacties via een blockchain, kan dit hele concept je misschien wat vreemd in de oren klinken, maar op zich is er niet heel veel verschil tussen een huis aankopen met crypto ten opzichte van een “normale” aankoop in euro.

Over het algemeen omvat dit hele proces een aantal eenvoudige stappen: een verkoper vinden die bereid is om crypto te aanvaarden als betaling, het overeenkomen van de prijs en een specifieke cryptomunt en tot slot de transactie afronden op een veilige en betrouwbare manier.

Als je voor een huis wil betalen in crypto, heb je doorgaans een aantal opties:

  1. Directe betaling: Het eenvoudigste scenario omvat een directe “peer-to-peer”-transactie tussen koper en verkoper. De koper stuurt simpelweg de afgesproken som naar de cryptowallet van de verkoper.
  2. Derde partij: Je kan ook de hulp inroepen van een bepaalde gespecialiseerde dienst, die fungeert als bemiddelaar bij dergelijke transacties. Dit kan het hele proces soepeler maken en helpen bij de navigatie tussen bepaalde juridische en fiscale obstakels. Natuurlijk zal je hier wel wat geld voor moeten betalen!
  3. Crypto-gebaseerde hypotheek: Sommige hypotheekverstrekkers staan reeds open voor hypotheken die gefinancierd kunnen worden met cryptocurrency. In dit geval gebruikt de koper zijn cryptocurrency als onderpand voor de lening en ontvangt hij fiatgeld (euro) om het huis te kopen.

Zoals je kunt zien, is het dus zeker mogelijk om vastgoed aan te kopen met crypto. Maar is dit überhaupt een goed idee? Waarom zou je in godsnaam cryptocurrency willen gebruiken om je huis mee aan te schaffen? Hier zijn een aantal uitstekende redenen voor.
Om te beginnen zijn cryptotransacties over het algemeen sneller en goedkoper dan traditionele vastgoedtransacties, omdat ze niet afhankelijk zijn van tussenpersonen zoals banken en financiële instellingen. Deze derde partijen rekenen altijd kosten aan en vertragen het hele proces.

Daarnaast kan je met een cryptotransactie ook genieten van veel meer anonimiteit en privacy, wat aantrekkelijk kan zijn voor kopers die hun financiële transacties privé willen houden. Dit is ook een voorname reden waarom cryptocasino’s zo populair zijn geworden.
Tot slot is het met crypto ook een stuk eenvoudiger om grensoverschrijdende transacties uit te voeren. Wil je via het traditionele systeem een stuk vastgoed aankopen in, pakweg, Thailand, dan moet je je geld eerst omzetten in Thaise Baht.

Dit kost geld en moeite en wegens de wisselkoers kan je er ook geld door verliezen. Met crypto vallen deze restricties weg, want Bitcoin heeft dezelfde waarde overal ter wereld. Crypto maakt het daarbovenop mogelijk om vastgoed te kopen in landen waar traditionele valutabeperkingen of financiële instellingen belemmeringen zouden kunnen vormen.