Mark Rutte staat er om bekend zich graag als een vrij mens te kunnen bewegen. Op de jaarlijkse verjaardag van zijn goede vriend Frits Huffnagel verschijnt hij al jaren zonder beveiliging.

Verder kon je hem vrolijk zien fietsen door Den Haag, maar blijkbaar zijn het aantal bedreigingen aan zijn adres toegenomen. Bekend is dat er voor zijn huis in het Haagse Benoordenhout al jaren een politiepost staat.

Maar dit is blijkbaar niet genoeg. Bedreigingen aan collega politici zoals Hugo de Jong, noopten hen ertoe hun prive adres af te laten schermen in het Openbaar Kadaster.

Bijzonder was juist dat het adres van premier Mark Rutte tot voor kort gewoon nog openbaar was. Dat is echter verleden tijd. Ook Mark Rutte heeft zich gedwongen gezien, en zeker op aanraden van zijn veiigheidsmensen, zijn prive adres te laten afschermen in het Openbaar Kadaster.

Dat is voor hem een bijzondere actie, waartoe hij zeker met enige tegenzin toe over is gegaan. Het tekent de tijd waarin we leven en dat het aantal bedreigingen richting onze politici toeneemt.