3 tips voor het kopen van een racefiets

Wanneer het mooi weer is gaan er een hoop mensen naar buiten op de fiets. Ook voor de sport is fietsen steeds populairder. Steeds meer mensen wagen een poging op de racefiets. Maar waar moet je nou allemaal op letten bij het kopen van een fiets? Hieronder volgen een aantal punten voor het aanschaffen van een racefiets. 

Racefietsen zijn te rangschikken in 4 soorten. Hieronder lees je welke racefiets er zijn en welke eigenschappen bij de fiets horen. Zo kom je er het beste achter welke fiets bij jou past!

  • De performance racefiets is de meest bekende racefiets. De fiets behaalt het uiterste rendement uit eigen inspanning. Hierbij staan snelheid en directe stuureigenschappen voorop. 

  • Een aerodynamische fiets zet de nadruk op snelheid. De fiets beschikt over een stijf en aerodynamisch frame en is vaak met hogere velgen afgemonteerd. Erg populair bij vlakke ritten met een eindsprint.  

  • Bij de Endurance racefietsen wordt het frame aangepast aan meer dempend vermogen waardoor er meer comfort wordt gecreëerd.

  • Bij Tijdrit racefietsen zijn stuureigenschappen en comfort minder van belang en zijn het stuur en frame aangepast om meer snelheid te kunnen behalen.

Soorten frames

Aluminium racefiets-frames worden vaak gezien als budget racefietsen. Er zit hierbij wel onderscheid in comfort, performance en rijgedrag tussen de verschillende te verkrijgen aluminium frames.  

Frames van carbon zijn perfect geschikt om de eigenschappen van het fietsen te optimaliseren tot in het kleinste detail. Met een carbonframe is het mogelijk om het gewicht van de fiets te verlagen of om  de aerodynamica te verbeteren. Ook kan er middels de carbon lagen en richtingen veel comfort  aan de fiets worden toegevoegd.

Titanium frames

Titanium fietsframes worden steeds populairder. Het materiaal is buigzaam, stevig en roest niet. Een fiets met titanium frame fietst heerlijk door de zachte demping.  

Budget 

 

Bij de aankoop van een fiets is het allereerst belangrijk te bedenken wat je wilt uitgeven. In het algemeen is de aanschaf van een racefiets niet goedkoop. Voor een nieuwe racefiets ben je vanaf 1000 euro goed af. Een tweedehands racefiets is ook een goed idee wanneer je begint met wielrennen.