Ferdinand Grapperhaus, onze minister van Justitie en Veiligheid, is tegenwoordig zo vaak in beeld, dat hij  door mag gaan als een celebitry. En deze status past ook exact bij de buurt waar hij woont in Amsterdam.

Onze minister was onlangs zelfs in de bladen te bewonderen met zijn nieuwe vriendin  Liesbeth, een journaiste van weekblad Elsevier. Dat is hem uiteraard gegund. Zijn eigen vrouw Florentine overleed in 2016 aan de gevolgen van maagkanker. Een drama natuurlijk.

Na het overlijden van zijn vrouw ruilde hij zijn advocatenbestaan in voor het ministerschap. En dat zal toch echt minder opleveren. Tenminste dat mogen we aannemen.

Een minister geniet op dit moment een inkomen van iets minder dan 171.000 euro inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Niet onaardig, maar kun je daar een hypotheek van betalen van 3 miljoen euro? Blijkbaar wel, anders had de bank al wel beslag laten leggen. Wellicht dat zijn totale vermogenspositie hier groot genoeg voor is.

Wat deze rust op zijn pand in Amsterdam, welke hij in 2007 voor iets meer dan 2,2 miljoen euro kocht. Het optrekje zal inmiddels wel een flinke overwaarde hebben van zeker twee miljoen euro.

De minister is zo'n beetje de buurman van Lieke van Lexmond.