De kans is aanwezig dat je een slim apparaat in huis hebt. Misschien heb je een robotstofzuiger die op gezette tijden een rondje door de woonkamer maakt, of een Smart TV. Dit zijn een paar voorbeelden, maar je kunt het aantal slimme apparaten uitbreiden tot je je hele huis hebt geautomatiseerd. Gemak dient de mens, maar kun je echt op je gemak zijn als je van alle kanten blootgesteld wordt aan online dreigingen?
Slimme apparaten zijn ‘slim’, omdat ze vanaf een afstand bestuurd kunnen worden. Dankzij het internet hoef je niet thuis te zijn om de thermostaat een graadje hoger te zetten of het licht uit te doen. Maar alles wat verbonden is met het wereldwijde web, kan gehackt worden. En als een hacker inbreekt in bijvoorbeeld de babymonitor of je alarmsysteem, kan dat hele ingrijpende gevolgen hebben. Je moet de beveiliging van je slimme apparaten daarom minstens zo serieus nemen als de beveiliging van je laptop, desktop of smartphone.
Snelle opmars
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van slimme apparaten, oftewel domotica. Via een app schakel je een apparaat in huis aan of uit en reguleer je het volume of de sterkte. Voor dagelijkse routines stel je een volledig schema in en het werk wordt automatisch voor je gedaan. Zo’n 75% van alle Nederlanders heeft tegenwoordig wel een of meerdere slimme apparaten in huis.
De markt voor slimme apparaten is dus erg gunstig te noemen. Er is veel vraag naar, maar het aantal aanbieders kent ook een stijgende lijn. Willen ze hun concurrentie een stap voor blijven, dan moeten ze hun allernieuwste gadgets en digitale snufjes zo snel mogelijk lanceren. Deze haast gaat dan ten koste van de tijd die ze kunnen investeren in beveiligingsmaatregelen en het testen van de producten.
Digitaal op slot
Wil je geen enkel risico nemen als het gaat om je online privacy en vooral ook je privacy thuis? Dan zijn er enkele eenvoudige, maar effectieve maatregelen die je kunt nemen:
1. Beveilig je router
Zodra de router is geïnstalleerd, wordt er nog maar weinig naar omgekeken. Waarschijnlijk staat het ergens in een meterkast stof te verzamelen. Toch is het essentieel om er eens in de zoveel tijd wat zorg aan te besteden. Heb je de router wel beveiligd met een sterk en uniek wachtwoord of wordt het weer eens tijd om je wachtwoord te veranderen? En als je router helemaal bedekt is met spinnewebben, is het misschien een goed moment om aan vervanging te denken. Een verouderde router vormt een groter risico, omdat de veiligheidsprotocollen ook verouderd zijn.
2. Gebruik een VPN
Het is ook raadzaam om een VPN te installeren op je router. Dan zijn al je slimme apparaten meteen voorzien van een versleutelde verbinding. Daarvoor log je eerst in op het account van je router. Ga naar het menu voor Instellingen en zoek naar VPN. Hier voer je de naam van de aanbieder, het serveradres, je wachtwoord en gebruikersnaam en de encryptiesleutel in. Schakel de VPN in.
Vanaf dit moment wordt al jouw internetverkeer via een versleutelde tunnel naar de VPN-server gestuurd. Je gegevens zijn onleesbaar voor derden en je eigen IP-adres wordt afgeschermd door dat van de VPN-server. Een VPN hoeft niet duur te zijn. Voor de beste beveiliging en bescherming kies je wel het best voor een gerennommeerde VPN-aanbieder, bijvoorbeeld NordVPN
3. Update de firmware
Alle slimme apparaten bevatten firmware. Dit is software die geïnstalleerd is op het apparaat zelf, de hardware, en ervoor zorgt dat het apparaat functioneert. Als je het apparaat geregistreerd hebt bij de fabrikant, vinden de updates van de firmware meestal automatisch plaats. Is dat niet het geval, dan zul je de updates handmatig moeten laten uitvoeren. Stel een herinnering in, zodat je regelmatig controleert op nieuwe updates en voer ze dan zo snel mogelijk uit.
4. Sterke wachtwoorden
Kies voor al je accounts unieke en sterke wachtwoorden. Dat geldt voor je router, maar ook voor alle apps waarmee je toegang hebt tot je slimme apparaten. Gebruik ieder wachtwoord maar één keer. Zo voorkom je dat hackers via één datalek meteen bij meerdere accounts kunnen inloggen. Het ligt voor de hand dat het op een gegeven moment lastig wordt om al deze unieke wachtwoorden te onthouden. Een wachtwoordmanager kan dan een goede uitkomst bieden.