In Nederland doet men nog altijd alsof hun neus bloedt. Nee, het is fantastisch in de huizenmarkt en het aantal kopers is niet tegen te houden. En dat terwijl de economie op instorten staat, vele bedrijven door de coronacrisis failliet dreigen te gaan, veel banen verloren gaan etc.

Nee, een prachtig moment om een huis te kopen. Maar ook Nederland zal niet ontkomen aan fors dalende verkoopprijzen van huizen. De huidige situatie wordt prachtig in beeld gebracht in de film 'The Big Short'. Zoek de parallellen maar en ineens ben je veel wijzer.

Buiten dit alles is het een feit dat het een kwestie van tijd is, dat de Amerikaanse huizenmarkt gaat instorten. Wat is de oorzaak?

Een schuldencrisis treft vele gezinnen in Amerika. In rechtbanken hebben zich honderden zaken opgestapeld van schuldeisers, die claims hebben neergelegd. Dit is nu eenmaal het resultaat van een economie die op de pof leeft.

Er is dan wel een wet uitgevaardigd die mensen met diepe schulden even beschermt, maar de meeste schuldeisers hebben al claims neergelegd voordat de wet in werking trad.

Door de algehele malaise, veroorzaakt door de coronacrisis, zijn miljoenen Amerikanen hun baan verloren. Resultaat: 1 op de 5 Amerikanen hebben een uitkering aangevraagd.

Veel huishoudens overleven ook nog eens door schulden te maken. Daardoor kun je straks een tsunami aan probleemschulden verwachten. De totale schuld van huishoudens is opgelopen naar 14.300 miljard dollar. Duizelingwekkend!!

Dat is maar liefst 1600 miljard dollar meer als in 2008. En dan staat er nog eens 1350 miljard dollar aan autoleningen uit. Maar liefst 4 miljoen Amerikanen hebben een nieuwe betalingsregeling aangevraagd voor hun hypotheek.

En dan hebben we het er nog maar niet over, dat er veel gezinnen zonder inkomen zijn. De klap is dus een kwestie van tijd. Zo begon in 2008 ook de ellende. Ook toen konden velen hun hypotheek niet meer betalen.

Wakker geworden? 

Al de onbekende erfenis van Pablo Escobar gelezen?