Vorig jaar juni maakte bekendeburen bekend dat operazanger en TROS boegbeeld Ernst Daniel een belastingschuld had van totaal 100.191,-- euro. De fiscus was zo charmant geweest om beslag op zijn appartement in Bussum te leggen in de vorm van een hypothecaire inschrijving.

Een constructie die de fiscus ook al eens koos in haar strijd met de gevallen topadvocaat Bram Moszkowicz. De schuld was ontstaan toen Ernst Daniel na het overlijden van zijn vrouw Rosemarie, zijn administratie minder aandacht had gegeven.

Hij kwam met de belastingdienst overeen maart 2014 eenmalig een bedrag van 25.000,-- te storten en daarna maandelijks een bedrag van 3750,-- euro. De laatste storting zou dan december vorig jaar moeten zijn geweest.

Op dat moment had de belastingdienst haar hypothecaire inschrijving/ beslag moeten opheffen, want die was dan niet langer noodzakelijk. Het is nu februari 2016 en  nog altijd staat de inschrijving in het Kadaster, Dit kan niet anders betekenen, dat de gehele schuld blijkbaar nog niet is voldaan.

En op deze manier houdt de fiscus de operazanger nog altijd in een ijzeren greep. Want bovenop deze schuld , zou er ook nog een probleem zijn met de vennootschapsbelasting over 2013. Deze bedraagt 13.000,-- euro en heeft Ernst Daniel deze wel al kunnen betalen?

Gezien het feit dat deze vorm van beslag op zijn appartement nog altijd geldt, moet Ernst Daniel zich zolangzamerhand grote zorgen gaan maken. Want als de fiscus echt zijn appartement op de veiling brengt, dreigt er een restschuld van tonnen euro's te ontstaan.

Hij heeft een hypotheek van 750.000,-- euro op zijn optrekje rusten bij een marktwaarde van rond de vier ton. Genoeg reden voor meerdere slapeloze nachten!