Ernst Daniel Smid mag dan wel roepen, dat zijn twee onder 1 kap woning in Bussum is verkocht, maar de belastingdienst heeft 24 april j.l. een hernieuwd beslag, in de vorm van een hypothecaire inschrijving, gelegd op zijn woning in Bussum.

Het bedrag dat de fiscus vordert is 90.000,-- euro, terwijl de vorige hypothecaire inschrijving iets meer dan een ton euro bedroeg. De schuld is dus nog altijd niet voldaan. Wel zijn de verhoudingen gewijzigd, want eindelijk is het testament van zijn overleden vrouw afgewikkeld en daaruit bleek dat Ernst Daniel door haar vrijwel is onterfd.

Hij heeft slechts 1/100 deel geerfd en de drie kinderen het overige deel. De schuld aan de Belastingdienst is ontstaan toen Ernst Daniel na het overlijden van zijn vrouw Rosemarie, zijn administratie minder aandacht had gegeven.

Smid kwam met de belastingdienst overeen om in maart 2014 eenmalig een bedrag van 25.000,-- te storten en daarna maandelijks een bedrag van 3750,-- euro over te maken op de rekening van de Belastingdienst. De laatste storting zou dan in december 2015 zijn gedaan.

In dat geval had de belastingdienst, als Ernst Daniel Smid zijn hele schuld zou hebben betaald, haar hypothecaire inschrijving/ beslag moeten opheffen. Maar dat is vrijwel zeker niet het geval en is de fiscus overgegaan tot een hernieuwd beslag.