Wetenschapsjournalist Diederik Jekel, bekend van RTL Boulevard en jarenlang tafelgast bij De Wereld Draait Door heeft, net als zijn vorige woning, opnieuw zijn oog laten vallen op een rijksmonument, dit keer een eeuwenoude woonboerderij uit 1723, verscholen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Het pand stond te koop voor 625.000 euro. Diederik wist het voor 605.000 euro aan te schaffen en liet er een hypotheek op vestigen van 849.920 euro.

Wonen in een stukje Nederlandse geschiedenis

De boerderij werd eeuwen geleden vermoedelijk gebruikt als vergaderplek van de schepenbank, en ademt sindsdien alleen maar meer karakter. Met zijn vakwerkconstructie, eeuwenoude kelder en metersdikke muren behoort dit pand tot het Nederlandse erfgoed. Ook het naastgelegen bijgebouw, ooit in gebruik als stroopmakerij, staat nog altijd fier overeind, met originele elementen die herinneren aan de dagen dat hier appels en peren werden verwerkt tot traditionele Limburgse stroop.

Een thuis vol sfeer en verhalen

Binnen wacht een indrukwekkende mix van authentiek vakwerk, natuurstenen trappen, mozaïektegels en blauwstenen vloeren. De woonboerderij beschikt over een royale L-vormige woonkamer met open verbinding naar een landelijke keuken, een werkkamer op de begane grond, en drie slaapkamers op de eerste verdieping. De badkamer is stijlvol gerenoveerd en vormt een mooi contrast met de historische details: inloopdouche, houten vloeren en strak tegelwerk komen hier harmonieus samen.

Van stroop naar toekomstvisie

Ook het bijgebouw is meer dan een nostalgisch decorstuk. Het bestaat uit meerdere ruimtes die vroeger dienst deden als winkel, werkplaats en stroopmakerij. Originele deuren, hoge plafonds en zelfs de put waarin de stroop werd gekookt zijn behouden gebleven. Voor wie fantasie heeft, zijn dit ruimtes met eindeloze mogelijkheden: atelier, studio of werkplek aan huis. Ook is er een boomgaard en tuin, gelegen op een perceel van ruim 2.200 vierkante meter. De ligging is vrij, met uitzicht op het Limburgse landschap richting Sint Geertruid en Herkenrade.

Officieel nog een bedrijfsbestemming, maar dat verandert

Hoewel het pand nu nog een bedrijfsbestemming heeft, is er al schriftelijke principe-medewerking van de gemeente Eijsden-Margraten voor omzetting naar woondoeleinden. Daarmee krijgt Diederik alle ruimte om dit bijzondere rijksmonument om te vormen tot een sfeervol thuis