Het boek 'Erica, de motor achter de Meilandjes' heeft heel wat tongen losgemaakt. Dan met name haar uitlatingen over de Islam. Islamitsche vrouwen benoemen als 'pinguins' of ' rot op met je boerka' vielen op zijn zachts gezegd nu niet echt in goede aarde.

Het had een enorme impact. De familie ontving doodsbedreigingen en het ene na het andere bedrijf besloot door deze uitspraken de samenwerking met de Meilandjes te stoppen.

Is dit alles ook ten koste gegaan van de verkoop van het boek? Echt niet. Je zou bijna denken dat de hele rel die erna ontstond goed zijn geweest voor de verkoop.

Volgens schrijver Jan Dijkgraaf zijn er tot nu toe 75.000 boeken verkocht tegen een prijs van 20,99 euro. Dat betekent een bruto omzet van zo'n 1,5 miljoen euro. KASSA.

Natuurlijk gaan daar nog wat kosten vanaf zoals de marge voor de boekhandel en belastingen. Op dit moment wordt het boek minder goed verkocht, maar dat komt omdat de serie even niet op tv is.

'De cijfers storten in als de serie niet wordt uitgezonden', aldus Dijkgraaf. Ter vergelijking; Martien verkocht over dezelfde periode 100.000 boek en heeft er totaal 150.000 euro verkocht.

De opbrengst kan voor Erica dus nog groter worden, maar dit resultaat staat al als een huis.