Wat kun je doen als je veel zorgkosten hebt?

Wanneer je langdurige of intensieve zorg nodig hebt, kunnen de zorgkosten aardig oplopen. Het hebben van een zorgverzekering is in Nederland verplicht en hierdoor kunnen dan ook veel kosten vergoed worden. Het is hierbij wel belangrijk om te kijken of je bepaalde aanvullende verzekeringen wilt afsluiten om je zorgkosten uiteindelijk laag te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal tips als je veel zorgkosten hebt. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder voor meer informatie.

Aanvullend verzekeren

Ten eerste is het dus belangrijk om een passende zorgverzekering af te sluiten. Hierbij verzeker je je minimaal volgens het basispakket. De overheid bepaalt wat er in het basiszorgpakket zit. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts, een medisch specialist of een fysiotherapeut. Vaak is hierbij nog wel sprake van het eigen risico dat je zelf moet betalen. Wanneer de kosten hoger zijn dan het eigen risico, gaat de verzekeraar over in vergoedingen. Daarnaast kun je je ook nog aanvullend verzekeren voor zaken die niet onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij aan alternatieve geneeskunde of de tandarts en orthodontist als je bijvoorbeeld een beugel draagt. Het is hierbij belangrijk om te kijken hoeveel kosten je verwacht te maken en of een aanvullende verzekering voor jou voordeliger is. Hierdoor is het verstandig om zorgverzekering vergelijken om de beste zorgverzekering voor jou af te sluiten.

Gespreid eigen risico betalen

Het verplichte eigen risico is 385 euro in 2023 en het kan voorkomen dat je dit bedrag in één keer moet betalen. Wanneer je dit bedrag niet direct tot je beschikking hebt of kunt missen, is het ook mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen. Dit verschilt echter per zorgverzekeraar en het is dan ook goed om van tevoren te bekijken of dit mogelijk is bij de verzekeraar waar je een zorgverzekering wilt afsluiten. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat het verplichte eigen risico in termijnen betaald kan worden. Wil je hier gebruik van maken? Dan kun je met je zorgverzekeraar een betalingsregeling afspreken, waarbij je het verplichte eigen risico in termijnen betaald.

Zorgtoeslag aanvragen

Daarnaast is het ook mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen via de Belastingdienst. De zorgtoeslag zal in 2023 met 412 euro stijgen, wat uitkomt op 34 euro per maand. De zorgtoeslag is niet voor iedereen beschikbaar, maar enkel voor de lagere inkomens. Wanneer je dus een jaarinkomen hebt van minder dan 23000 euro, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Vaak kan je zorgpremie hier grotendeels of zelfs helemaal mee worden betaald. Hiermee kun je dus erg veel besparen als het gaat om je zorgkosten.

Kortom, wanneer je veel zorgkosten hebt, zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om deze kosten te verlagen. Zo kun je kijken of het voordeliger is om je aanvullend te verzekeren, wanneer je bijvoorbeeld veel kosten kwijt bent aan specifieke zorg. Daarnaast is het mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen, wanneer je dit bedrag niet in één keer kunt betalen. Tot slot heb je recht op zorgtoeslag als je een laag inkomen hebt.