Zeker als je buren kinderen hebben, last hebben van hun longen of gewoon hun ramen open willen houden zonder de geur van kampvuur in huis te krijgen. Dus als je stookt, doe het dan een beetje met verstand. Dat is fijner voor je omgeving én beter voor je eigen gezondheid. De gemeente wil mensen hier bewuster van maken. Zo is houtstook een flinke bron van fijnstof in de lucht en daar heeft echt niemand baat bij. Daarom is er een campagne gestart om mensen aan te moedigen om schoner te stoken. Niet alleen omdat het milieuvriendelijker is, maar ook om buren wat ademruimte te geven.

Hoe kun je dat dan een beetje netjes aanpakken?

Stook liever niet als het windstil is of mistig. Dan blijft de rook hangen, en dat is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. Laat het vuur in dat soort situaties gewoon uit. Ook de manier waarop je het vuur aanmaakt, maakt verschil. Ken je de Zwitserse methode al? Daarbij stapel je het hout anders, waardoor het vuur sneller en schoner op gang komt. Minder rook, meer warmte. Wist je dat er zelfs online stook cursussen te volgen zijn zodat je precies weet wat je wel en niet moet doen? Stoken is niet moeilijk, maar je moet je wel aan de regels houden. Doe je dit niet, dan kan dit zelf leiden tot een boete.

De kachel zelf maakt ook verschil

Niet elke kachel is even schoon. Een open haard of een oude houtkachel blaast meer rotzooi de lucht in dan je denkt. Heb je nog zo’n oud model staan? Dan kun je flink wat fijnstof besparen door over te stappen op een moderne houtkachel die aan de nieuwste normen voldoet. Of een pelletkachel. Laat ‘m dan wel installeren door iemand die weet waar ‘ie mee bezig is, zodat je zeker weet dat alles goed en veilig werkt. Je kunt je wel voorstellen dat veel mensen geen idee hebben hoe dit werkt. Laat alleen daarom ieder jaar je kachel en rookkanaal nakijken, zodat je zeker weet dat je

Meer leren over goed stoken?

Gemeenten organiseerden zelfs gratis stook trainingen. Ja, serieus. Je leert daar niet alleen hoe je zuiniger en schoner stookt, maar ook hoe je dat veilig doet. Handig als je je kachel vaker gebruikt en geen zin hebt in gedoe met overlast of risico’s. Tijdens de training krijg je praktische tips en hoor je ook van andere houtstokers hoe zij het aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een kachelventilator zodat de warmte sneller en beter door de woonkamer wordt verspreid. Zo hoef je minder te stoken en stoot je dus ook minder uit. Stoken kan prima, maar een beetje rekening houden met je buren is wel zo netjes. Want hoe gezellig een vuurtje ook is, niemand zit te wachten op een rookwolk die uren blijft hangen.