Als premier wil Mark Rutte iedereen aan het verduzamen krijgen. Onder het motto 'geef zelf het goede voorbeeld' zocht bekendeburen.nl uit hoe energiezuinig het huis van Mark Rutte is...

Waar woont Mark Rutte?

Premier Mark Rutte woont al jaren in een woning in de wijk Benoordenhout. Zijn woning is gebouwd in 1937 en op de woning rust een hypotheek van 150.000 euro. Althans dit was het laatste wat in het Openbaar Kadaster te zien was.

Om begrijpelijke redenen zijn zijn gegevens in het Kadaster afgeschermd. Niet te zien is dus of hij wel of niet een andere woning heeft gekocht. Eerder deden al lange tijd geruchten de ronde dat Rutte, op een steenworpafstand van Paleis Huis den Bosch waar onze koning Willem Alexander en koningin Maxima wonen, een penthouse zou hebben gekocht van meer dan een miljoen euro.

Wat is het energielabel van het huis van Mark Rutte?

Bekendeburen was nieuwsgierig naar het energielabel van zijn woning. Juist ook omdat politiek Den Haag erop aanstuurt dat iedereen zijn optrekje verduurzaamt en isoleert om de energiekosten terug te dringen.

Hoe zit dat met onze premier Mark Rutte?

Voor zover bekend zou zijn woning energielabel G hebben. En dat houdt dit in: Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland.

Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen. 

Kortom, voor een goed voorbeeld moeten we niet bij de minister-president zijn. Hij blijkt echter in bijzonder 'GroenLinks' gezelschap te verkeren.

Energieverbruik huizen politici

Immers, iedereen moet verduurzamen, maar doen politici dat zelf ook? Mark Rutte lijkt geen goed voorbeeld te geven, maar van een partij waar 'milieu' speerpunt is zou je beter verwachten. Helaas, Mark Rutte blijkt in  'GroenLinks' gezelschap want eerder viel Jesse Klaver al door de mand met een energieslurpend huis.

Hij is overigens niet de enige 'groene' politicus die wat minder milieubewust leeft dan je zou mogen verwachten. Ook de huidige burgemeester van Amsterdam viel recent door de mand met een laag energielabel. Kijk maar hoe energieslurpend Femke Halsema woont.